Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че при необходимост украинските сили ще

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че при необходимост украинските сили ще
Коментари Харесай

Руснаците докараха „Солнцепек“ в Бахмут

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че при нужда украинските сили ще се изтеглят от Бахмут, с цел да избегнат обграждане, само че към момента се преценя нуждата от това. По време на конференция в Полша на 5 април Зеленски съобщи, че украинските войски са изправени пред доста комплицирана обстановка в Бахмут и че Киев ще вземе „ съответните решения “, в случай че украинските войски рискуват да бъдат обкръжени от съветските сили. Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна от Института за проучване на войната ().

Изявлението на Зеленски е в сходство с други неотдавнашни изказвания на украински публични лица, че украинското военно командване ще подреди евакуиране от Бахмут, когато и в случай че реши, че изтеглянето е най-подходящият вид от стратегическа позиция.

Макар че към момента не е ясно дали отбраната на Бахмут от страна на Украйна и нейната резултатност при фиксирането на съветските сили в региона си заслужават украинските загуби (и евентуално няма да можем да преценим това, до момента в който не следим украинската пролетна контраофанзива), украинското военно управление продължава ясно да алармира, че украинските сили към момента не са обкръжени и имат опция да се изтеглят при нужда.

Видеозаписи с геолокация удостоверяват, че руските войски са напреднали северно от Бахмут (северно от Хромов на 2 км от града и североизточно от Орехово-Василевка на 11 км). Според съветски източници бойците на ЧВК „ Вагнер “ са се окупирали в учебна постройка западно от стадион „ Металург “ в централната част на Бахмут.

Анализаторите на ISW са забелязали термобарична огнехвъргачна система TOS-1A „ Солнцепек “, което може да значи, че в региона са почнали да действат редовни военновъздушни десанти елементи. „ Солнцепек “ е военна система от районно равнище. Според ISW потреблението ѝ няма да даде на съветските войски решаващо преимущество.

По време на срещата със Съвета за национална сигурност на Русия на 5 април съветският президент Владимир Путин дефинира напъните на Русия за подсилване на контрола върху окупираните територии на Украйна като въпрос на вътрешна сигурност и господство на закона. Путин прикани за продължение на икономическата, правната и обществената интеграция на окупираните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в Руската федерация и акцентира смисъла на съветските старания за „ възобновяване “ в окупираните области за улеснение на процеса на интеграция.

Путин също по този начин упрекна Украйна, че заплашва цивилното население в окупираните области, и посочи неотдавнашните „ терористични набези “ против окупационни чиновници и правоприлагащи органи, като се базира на украински партизански нападения срещу окупационни органи.

Путин акцентира нуждата от засилени интервенции на правоохранителните органи за предотвратяване от сходни набези и прикани за засилено присъединяване на локалните украински жители в процесите на правоприлагане, като категорично насърчи сътрудниците и информаторите в окупираните региони.

Путин изключително постоянно се базира на концепцията за „ тероризъм “ и заканите за вътрешната сигурност на Русия, с цел да оправдае вътрешните репресии, и евентуално основава условия за по-нататъшни репресии и репресии на правоохранителните органи в окупираните територии, употребявайки сходна рамка.

Путин също по този начин се опита да показа Русия като уважавана международна мощ на фона на това, че китайски публични лица омаловажават околните връзки с Русия. На 5 април Путин организира излъчена по телевизията среща за връчване на акредитивните писма на посланиците на ръководителите на 17 дипломатически задачи, по време на която посочи околните връзки на Русия със Сирия и съдействието с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), евентуално като част от продължаващите старания на Русия да притегли вниманието на незападните страни.

Путин съобщи, че Сирия е благонадежден сътрудник, с който Русия е постигнала няколко неуточнени съглашения по време на пътуването на сирийския президент Башар Асад в Русия на 14 март. Путин се скара на посланиците на Съединени американски щати и страните от Европейския съюз и съобщи, че Западът е виновен за войната в Украйна и геополитическата борба с Русия.

На 5 април китайският дипломат в Европейски Съюз Фу Кон съобщи, че взаимното изказване на Русия и Китай, в което се декларира, че връзките им нямат граници, оповестено през февруари 2022 година, е било неправилно показано, като назова „ няма граници “ „ чисто риторично изказване “.

Фу добави, че Китай не поддържа войната на Русия в Украйна и не ѝ дава оръжия. Изявлението на Фу е в сходство с оценката на ISW от 21 март, че Путин не е съумял да си обезпечи изгодите от двустранното партньорство с Китай без ограничавания, на които евентуално се е надявал при срещата си с китайския президент Си Дзинпин в Москва сред 20 и 22 март.

Кремъл евентуално от ден на ден се бори да резервира лоялността на районните управляващи на по-ниско равнище, защото продължава да трансферира отговорността за финансирането на войната върху съветските федерални управляващи. На 5 април самостоятелното съветско издание „ Верстка “ заяви, че Кремъл разработва „ стратегия за привилегии “ в районните администрации, с цел да поддържа лоялността на локалните чиновници на по-ниско равнище.

Според „ Верстка “ администрацията на съветския президент е изискала от районните администрации да основат „ инициативни групи “, които да задоволяват потребностите на районните държавни чиновници, и че районните вицегубернатори са насърчавани в границите на необичайно дефинирана мярка да конфигурират автомати за питиета в административните здания, да обезпечават преференциални банкови кредити за чиновниците и да оферират на служителите безвъзмезден паркинг в града.

На 5 април Путин уволни генерал-полковник Николай Гречушкин от поста му на заместник-ръководител на Министерството на изключителните обстановки.

ISW и преди е съобщавала за неотдавнашни следствия и арести на управлението на съветската Росгвардия, в това число на началника на военноморския отдел на Росгвардия и на заместник-командира на Централния регион на Росгвардия.

Росгвардия е създадена с помощта на личен състав и запаси от разнообразни съветски служби за сигурност и военни служби, в това число Министерството на изключителните обстановки (МИС).

Възможно е Кремъл да се пробва да в профил от служба редица чиновници на Росгвардия и МИС, които са изпаднали в недружелюбност пред Путин, в устрема си да ускори контрола върху вътрешната сигурност на Русия.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко пристигна в Москва на 5 април, с цел да се срещне с Путин, а на 6 април ще се срещне с Върховния съвет на Съюзната страна Русия-Беларус. Нито съветското, нито беларуското държавно управление разгласиха показания до крайния период за събиране на данни за тази обява.

Основни заключения

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че украинските сили ще се изтеглят от Бахмут, с цел да избегнат обграждане, в случай че е належащо, само че към момента не преценят нуждата от това. Руският президент Владимир Путин формулира напъните на Русия за консолидиране на контрола върху окупираните територии на Украйна като въпрос на вътрешна сигурност и господство на закона по време на среща със Съвета за национална сигурност на Русия. Путин също по този начин се опита да показа Русия като уважавана международна мощ на фона на омаловажаването на околните връзки с Русия от страна на китайски публични лица. На 5 април Путин уволни генерал-полковник Николай Гречушкин от поста му на заместник-ръководител на Министерството на изключителните обстановки. Руските и украинските сили продължиха да водят позиционни сражения по линията Купянск-Сватове-Кремина. Руските сили евентуално реализираха триумфи във и към Бахмут и продължиха настъпателните интервенции по фронтовата линия Авдийвка – град Донецк. Възможно е съветските предприемачи да поемат по-голяма роля в поддръжка на напъните на съветското МО за образуване на нередовни доброволчески формирования. Руският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова продължава да отхвърля интернационалните изказвания, че Русия наложително депортира украински деца в Русия.
Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР